Siirt’te Beyin Tümörü Ameliyatı: İntraoperatif Ultrasonla Yeni Bir Başarı Hikayesi
Siirt’te beyin tümörü ameliyatı: İntraoperatif ultrasonla güvenli operasyon, başarı ve umut dolu bir tedavi hikayesi.
Siirt’in Şirvan ilçesinden kalp krizi şüphesiyle getirilen 55 yaşındaki Mehmet Refik Arıncı’nın beyninde, cerrahi müdahale ile temizlenen 4,5 santimetrelik bir tümör tespit edildi. İncekaya köyünde yaşayan ve 10 çocuk babası olan Arıncı, yakınları tarafından Siirt Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü; yapılan tetkikler sonucunda kalp krizi olmadığının anlaşılması üzerine nöroloji kliniğinde tedavisine yönlendirildi.
Çiftci ve ekibi tarafından yapılan ayrıntılı tetkiklerde tümörün beynin riskli bir bölgesinde bulunduğu belirlendi. Dr. Halis Emre Çiftci, Arıncı’ya ameliyat olması gerektiğini açıkladı; riskleri hakkında bilgi verildi. Ailesinin farklı bir merkezde ameliyat olma önerisini reddeden Arıncı, memleketinde tedavi görmeyi tercih etti.
Ameliyat sırasında kullanılan intraoperatif ultrason yöntemiyle (İUO) cerrahi ekip, tümörü bölgede güvenli bir noktadan çıkarmayı başardı ve Arıncı sağlığına kavuştu. 27 yıldır süregelen rahatsızlığını AA muhabirine anlatan Arıncı, kalp krizi şüphesiyle geldiğini, fakat beyin tümörünün ortaya çıkmasıyla sürecin farklı şekillendiğini söyledi: “Doktorumuz ve ekibi çok iyiydi. Ameliyatım çok iyi geçti, Allah devlete zeval vermesin.”
Arıncı’nın kızı Gönül Çaplık ise babasının ameliyatı öncesi risklerin doktorlar tarafından tamamen aktarıldığını ifade etti. Ailesinin güvenini “Önce Allah’a sonra size güveniyoruz” sözleriyle dile getirdi ve ameliyatın başarıyla tamamlandığını belirtti. Patoloji sonuçları ise süreç için takip edilecek adımları şekillendirecek.
Op. Dr. Halis Emre Çiftci konuyla ilgili olarak, “Acil servisten aldığımız ultrason ile ameliyat sırasında sıkışmayı tespit edip en risksiz noktadan girerek tümörü tamamen temizledik. İntraoperatif ultrason teknolojisiyle beyin ameliyatlarında başarı oranını artırıyoruz. Hastamızı önümüzdeki günlerde taburcu etmeyi planlıyoruz.”
Kaynaklar: AA / Fecri Barlık; Haberler.com