DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Karayolu Hız Sınırlandırma Uygulamalarında Yeknesaklık ve Standardizasyon Güncelliği

Karayolu hız sınırlandırma uygulamalarında yeknesaklık ve standardizasyon güncelliğini keşfedin; güvenlik ve verimlilik için güncel uygulama rehberi.

06.11.2025
A+
A-

Uluslararası ve yurtiçi yol güvenliği odaklı çalışmalar kapsamında hız sınırlarını belirleyen işaretlemelerde sadeleşme ve yeknesaklık hedeflenmektedir. Cumhurbaşkanlığı Genelgesiyle karayollarındaki hız sınırlarıyla ilgili uygulamalarda uyum ve netlik ön plana alınmış olup, Resmi Gazete’de yayımlanan kararlar bu hedefi desteklemektedir. İlgili protokol çerçevesinde trafik işaret levhalarının sayısının azaltılarak gerekliliğe odaklanması sağlanmıştır.

Yapılan çalışmalar özellikle devlet ve il yollarında yeknesaklığı artırmaya yöneliktir. 31 Ağustos itibarıyla tamamlanan uygulamalar neticesinde yıllık ortalama günlük trafik hacmi 10 bin ve üzerinde olan toplam 14 bin 590 kilometrelik yol ağında, 992 yaya geçidi tamamen kaldırılmıştır. Ayrıca 392 mahalle daraltılarak 842 adedi kaldırılmış; hız levhalarından 348 kurp ve 928 kavşakta, bazıları ise hız sınırının kendisi değiştirilerek 427 kurp ve 108 kavşak bu düzenlemelerin kapsamına alınmıştır. Bozuk yüzeyler nedeniyle 553 adet çalışmada hız levhası kaldırılmış ve 1058 adet diğer kesimde de bu işlemler sürdürülmüştür. Bununla paralel olarak 875 adet hız sınırlaması sonu levhası eklenmiş, 138 adet refüj aralığı kapatılarak güvenliğin artırılması hedeflenmiştir. Toplamda 11 bin 258 hız levhası ve 19 bin 61 adet levha kaldırılmıştır.

1 Eylül itibarıyla kalan 53 bin 989 kilometrelik yol ağında da Karayolları Genel Müdürlüğü bölge müdürlükleri çalışmalara başlamış, yıl sonuna kadar devam eden süreçte toplamda 20 bin 55 hız levhası olmak üzere 32 bin 845 adet levhanın kaldırılması planlanmıştır. Bu öncelikli çalışmalar, ülke genelinde yol güvenliğini ve sürücü odaklı trafik akışını sadeleştirme amacı taşımaktadır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.