DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

MMO Mersin Şubesi: Asansör Bakımları Yıllık Kontrolün Ötesinde Özveriyle İzlenmelidir

MMO Mersin Şubesi: Asansör bakımları yalnızca yıllık değil, özveriyle izlenir. Güvenli, sürekli kontrol ve kaliteli hizmet için yanınızdayız.

17.10.2025
A+
A-

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Mersin Şubesi Başkanı İsmail Oğuz, asansörlerin periyodik bakımlarının düzenli olarak yapılmasının hayati olduğunu söyledi. Oğuz, Tarsus’ta yaşanan ve Pelin Yaşot Kıyga’nın hayatını kaybettiği, kurtarmaya çalışan eşinin yaralandığı kazayla ilgili olarak gazetecilere görüşlerini paylaştı. Olay sonrasında kentteki asansörlerin MMO tarafından yılda bir kez denetlendiğini belirtti.

İnceleme raporundaki ayrıntılara değinen Oğuz, “Bilirkişi raporu, periyodik kontroller ve tesciller için yaklaşık 700’e yakın kriter olduğunu gösteriyor. Bu vaka öylesine alışılmadık ki, kontroller ve kriterler ilerleyen zamanlarda değişebilir. Bakanlığın bu konudaki adımlarını yakından takip edeceğiz.” şeklinde konuştu. Yöneticiler ve bakım firmalarına seslenen Oğuz, işlerini daha titiz ve doğru yapmalarını istedi; maliyet odaklı en ucuz çözümlerin ötesinde kalite ve güvenilirliğin öncelik olması gerektiğini vurguladı. Periyodik kontrollerin ardından bakım firmasının sorumlu olduğunu belirten Oğuz, firmanın ilettiği eksiklikler yerine getirilmediğinde yöneticinin de sorumlu olduğunu ekledi.

Kırmızı etiketli asansörlere binilmemeli diye vurgulayan Oğuz, periyodik bakımlar sonrası asansörlere yapıştırılan etiketlerin önemine dikkat çekti. Yeşil etiketin güvenli, kusursuz bir durumu gösterdiğini; mavi etiketin hafif kusurları kapsadığını ve bu kusurların bir sonraki periyodik kuz süreye kadar giderilebildiğini aktardı. Sarı etiketin kusurlu olarak kabul edildiğini ve eksikliklerin 120 gün içinde giderilmesi için süre tanındığını belirtti. Kırmızı etiket ise güvensiz anlamına geliyor ve bu durumda yöneticinin asansörü çalıştırmaması gerektiğini ifade etti. İki aylık sürenin sonunda eksiklikler giderilirse denetim tekrar yapılır; güvenli teslim halinde mavi veya yeşil etiket verilir ve kullanıma açılır. Ancak aynı durum iki ay sonra da kırmızı etiketle sonuçlanırsa, ilgili yerel belediye tarafından asansörün mühürlenmesi gerektiğini vurguladı. “Kırmızı etiketli asansörlere binilmesini istemiyoruz.”

Kaynak: AA / Serkan Avci

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.