Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, ‘yapay et’ iddialarına yanıt verdi
Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, yapay et iddialarına yanıt veriyor: güvenilirlik, bilimsel açıklamalar ve tarımsal bağımsızlık vurgusu.
Yumaklı, son günlerde İklim Kanunu üzerinden dolaşıma sokulan tamamen asılsız iddialar ve kasıtlı haberler konusunda Next Sosyal’daki hesabından açıklama yaptı. Yapay et konusunda Türkiye’de herhangi bir düzenlemenin bulunmadığını ve gündemlerinde böyle bir konunun hiç yer almadığını belirtti.
“Türkiye’de yapay et üretileceği” ve “hayvancılık yapılmayacağı” yönündeki iddiaların asılsız olduğunu vurgulayan Bakan, İklim Kanunu’nda yapay etle ilgili tek bir kelimenin dahi olmadığını söyleyerek takipçilerini uyardı.
Yumaklı, son günlerde hayvan pazarlarının açılmasına ilişkin yol haritasını paylaşırken şu ifadeleri kaydetti: “Olumlu yönde ilerlediğimiz bu mücadelede bazı provokatörler, üreticileri ve vatandaşları yanlış bilgilendirmeye çalışıyorlar.” Aşı üretimiyle ilgili olarak SAT1 serotipine karşı geliştirdikleri 11 milyondan fazla aşıyı sahaya sevk ettiklerini hatırlattı ve aşılamanın devam etmekte olduğunu vurguladı.
Bakan Yumaklı, hayvancılık faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecek dezenformasyonlara karşı mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını ifade etti. “Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı kandırmaya yönelik bu tür çabalar kesinlikle doğru değildir ve buna karşı adli mercilere başvurulmalıdır” diyen Yumaklı, üreticimizin emeğini korumak adına devletin her zaman yanlarında olduklarını söyledi.
Son 23 yılda 491 milyar lira hayvancılığa destek sağlandığını hatırlatan Bakan, hayvancılık yol haritasının genç ve kadın üreticileri, küçük aile işletmelerini öncelikli hedefler olarak belirlediğini belirtti. Türkiye’nin her il ve ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Müdürlüklerinden hayvancılıkla ilgili en güvenilir bilgiye ulaşılabileceğini vurguladı. Sosyal medyada yayılan yalan haberlere itibar edilmemesini isteyen Bakan, dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olunmasını ve karşılaşıldığında adli mercilere başvurulmasını tilavetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, üreticinin hakkını ve vatandaşın güvenini korumak için sahada ve hukuk önünde gerekli mücadeleyi kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden ifadelerle açıklamasını tamamladı.