DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Erzurum’da Karaz Kültürüne Ait 159 Eser Sergilendi

Erzurum’da Karaz kültürüne ait 159 eser sergileniyor: tarih, sanat ve gelenekler bir araya geliyor, keşfe değer bir sergi fırsatı.

17.08.2025
A+
A-

Doğu Anadolu’nun kadim kültürü Karaz dönemi eserleri, Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmeye başlandı. 159 parça, 8 farklı kentten getirildi ve 122 eser ilk kez ziyaretçilere açıldı. Sergide Karaz kültürüne ait çanak-çömlek, ocaklar, taş kalıplar ve metal eserler öne çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün, Cumhuriyet’in ilanının 102. yılı dolayısıyla yürüttüğü “102 yılda 102 sergi” projesi kapsamında Erzurum Arkeoloji Müzesi’nde “Doğu Anadolu’da Kadim Bir Kültür: Karaz” sergisi düzenlendi. Başta Erzurum olmak üzere Karaz kültürünün yaşadığı 8 ilden getirilen eserler sergiye dahil edildi. 122 eserin restore edildikten sonra ilk kez görücüye çıktığı bu sergide Karaz kültürünün seramikten taş ocaklarına kadar çeşitli öğeleri ziyaretçilerle buluştu.

Küratörlüğünü Erzurum Arkeoloji Müzesi Müdürü Hüsnü Genç ile arkeolog Doç. Dr. Gülşah Altunkaynak’ın üstlendiği bu sergi, Karaz kültürünü 1942 yılında yaptığı kazılarla gün yüzüne çıkaran Hamit Zübeyir Koşay’a ithaf edildi. Altunkaynak, serginin geniş coğrafyaya yayılan Karaz eserlerini yaklaşık 5 bin 500 yıl önce bin yıl süren varlığına ışık tutacak şekilde düzenlediğini belirtti. Bölgeler arasındaki farkları göstermek amacıyla 159 eserden 122’sinin sergilenmek üzere restore edildiğini ifade etti.

Giriş bölümünde duvar giydirmeleriyle kültüre ilişkin bilgiler sunulurken, serganın ziyaretçilere kültürün tüm bölgelerdeki arkeolojik kanıtlarını içeren bir gezi rotası sunduğu kaydedildi. Doç. Dr. Altunkaynak, “Bu koleksiyon, seramik ve ocak ağırlıklı unsurları öne çıkarıyor; görsellik açısından ziyaretçiler önce bu öğeleri fark edecekler” dedi.

Karaz dönemi sosyoekonomik yaşam biçimini ortaya koyan bulgular ise sergide önemli bir yer tutuyor. Mezarlarda bulunan hediyelerin toplulukların hareketli fakat barışçıl bir yaşam sürdürdüğünü gösterdiğini söyleyen Altunkaynak, ana geçim kaynağının hayvancılık olduğu, tarımla da uğraşan bir toplumdan söz edildiğini belirtti. Savaş izlerinin sınırlı olduğunun altını çizen uzman, bu serginin halkla daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla hazırlandığını ifade etti. Barışçıllık ve eşitlikçilik temalarının sergide öne çıktığını vurguladı.

Haber-Kamera: Salih TEKİN / ERZURUM, Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.