DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Türkiye’de Şap Hastalığıyla Mücadelede Yeni Adımlar ve Güncel Durumlar

Türkiye’de Şap hastalığıyla mücadelede yeni adımlar ve güncel gelişmeler hakkında detaylı bilgi. Sağlıklı hayvancılık için en son durumu öğrenin.

06.07.2025
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Şap Hastalığına Karşı Ulusal Seferberlik

Türkiye’de ilk kez tespit edilen SAT-1 tipi şap hastalığı karşısında, Tarım ve Orman Bakanlığı kapsamlı bir mücadele başlattı. Bu kapsamda, Türkiye Şap Enstitüsü tarafından hızla üretilen ve toplamda 4,5 milyon doz olarak sahaya sevk edilen aşılar, hastalığın yayılımını önlemek amacıyla öncelikle riskli bölgelerde ücretsiz olarak uygulanmaya başlandı. Bakanlık, hastalıkla mücadelede üretim kapasitesini artırarak aşı üretimini sürdürüyor ve sahadaki aşılama faaliyetlerini aralıksız devam ettiriyor.

Aşılar, veteriner hekimler tarafından, hastalığın görüldüğü ve riskli bölgelere yakın alanlarda hayvan sağlığını korumak amacıyla uygulamaya alınıyor. Ayrıca, hayvan pazarlarının kapatılması ve nakil kısıtlamaları gibi önlemler alınarak hastalığın yayılma hızını düşürmeye çalışılıyor. Durumun seyri göz önüne alınarak, adım adım pazarların açılması planlanıyor ve kontroller sıklaştırılıyor.

Hastalığın Avrupa ve Türkiye’deki Gelişimi

Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, hastalığın yaklaşık 4 ay önce Avrupa’da ortaya çıktığını ve Türkiye’de ilk kez Hakkari’de tespit edildiğini açıkladı. Tunç, sınırdan geçen hayvanlar, aktif pazarlar ve devam eden nakil hareketleri nedeniyle hastalığın hızla yayıldığını vurguladı. Ayrıca, “Bizim talebimiz doğrultusunda hayvan pazarlarının kapatılması kararı alındı” diyerek, alınan önlemlerle hastalığın yayılmasını engellemeye çalıştıklarını belirtti.

Hastalığın 21 gün içinde ikinci aşılama ile hayvanların bağışıklık kazanacağını ve böylece hastalığın etkisinin minimum seviyeye indirileceğini ifade eden Tunç, “Sonrasında hastalık gelse bile zarar vermiyor” şeklinde umut verdi. Ayrıca, hastalığın et fiyatlarını artırdığı iddialarını yalanlayan Tunç, “Fiyatlarda düşüş var, piyasada et sıkıntısı yaşanmıyor” açıklamasını yaptı. Hastalığın, hayvanlarda ateş, kilo kaybı ve süt kaybı gibi olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

Yerli Aşı Üretimi ve Güncel Durum

Tunç, şap hastalığına karşı kullanılan aşıların yerli imkanlarla üretildiğine ve haftalık olarak 1 milyon dozdan fazla aşı üretiminin gerçekleştirildiğine dikkat çekti. Üreticilerin ve veterinerlerin iş birliği içinde olması, hastalıkla mücadelede büyük önem taşıyor. “Şap Enstitüsü, oldukça hızlı ve etkili çalışmalar yürütüyor. Aşılar, bütün illere zamanında dağıtıldı ve sahada uygulama devam ediyor” diyerek, başarıyla sürdürülen süreç hakkında bilgi verdi.

Damızlık Sığır Yetiştiricileri ve Hastalık Etkileri

Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan ise hastalığın özellikle damızlık inek ve düvelere bulaşmasıyla, döl veriminde ciddi kayıplar yaşandığını açıkladı. Özcan, “Et ve süt veriminin, hastalık nedeniyle sonradan tolere edilemeyecek derecede düştüğü bilinmektedir” diyerek, hastalığın ekonomiye olan olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Hastalığın, özellikle kurbanlık hayvan hareketleri ile yayıldığını ve damızlık hayvanların korunması gerektiğini vurgulayan Özcan, “‘Anası olmayanın danası da olmaz’ sözünü hatırlatarak, damızlık hayvanların hastalıktan korunması ve gözetiminin hayati önemde olduğunu belirtti. Tüm bu önlemlerle, hem hayvan sağlığı hem de ekonomik açıdan ciddi kayıpların önüne geçilmesi hedefleniyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.