DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Edirne’de Yüz Yılı Aşkın Süredir Devam Eden Çocukların Şeker Toplama Geleneği

Edirne’de yüz yılı aşkın süredir devam eden çocukların şeker toplama geleneğini keşfedin. Geleneksel kültür ve eğlenceli anılar burada sizleri bekliyor.

06.06.2025
A+
A-

Yüzyıllık Bir Gelenek: Çocukların Bayram Arefesinde Şeker Toplama Heyecanı

Kur’an Bayramı öncesinde Edirne’nin köylerinde ve kasabalarında sürdürülen, çocukların sevgi ve neşe ile dolup taştığı şeker toplama geleneği, yaklaşık yüz yılı aşkın bir süredir kesintisiz olarak devam ediyor. Bu gelenek, özellikle Merkeze bağlı Geçkinli köyü gibi birçok köyde bayram arefesinde büyük bir coşkuyla kutlanıyor.

Geleneksel olarak, köy meydanında toplanan çocuklar, ellerinde küçük torbalar ve sevinçle, büyüklerin ellerini öperek şeker ve çeşitli ikramlar toplamaya başlarlar. Bu sırada çocuklar, “Bana ve kadama” diyerek, ev ev dolaşmak suretiyle bayram sevincini doyasıya yaşarlar. Çocukların bu renkli ve hareketli görüntüleri, köyün atmosferine ayrı bir neşe katıyor.

Çocuklara şeker, kurabiye ve çeşitli ikramlar dağıtan aileler, geleneksel bayram kutlamalarının en güzel anlarını yaşatmanın mutluluğunu paylaşıyor. Yaşları 4 ile 13 arasında değişen çocuklar, geleneksel kıyafetleriyle köy meydanında renkli ve canlı görüntüler oluşturuyor. Bu gelenek, hem büyükler hem de çocuklar tarafından büyük bir sevgi ve gururla sürdürüldüğünü gösteriyor.

Geleneksel Anlam ve Önemi

Geçkinli Köyü Muhtarı Naci Paşa, geleneksel şeker toplama etkinliğinin köydeki önemine vurgu yaparak, şunları söyledi: “Köyümüzde yüz yılı aşkın süredir, bayram günlerinde çocuklar için şeker toplama geleneği yaşatılıyor. Bu kültürel mirası gelecek nesillere aktarmak, hem köyümüzün hem de bölgenin ortak değeridir. Bu gelenek, birlik ve beraberliğin simgesi olmasının yanı sıra, çocukların bayram sevincini en güzel şekilde yaşamasını sağlıyor.”

Bir köylü ise, Osmanlı döneminden kalan bu gelenek hakkında şu ifadeleri kullandı: “Ben 72 yaşındayım ve bu geleneğin Osmanlı’dan günümüze kadar devam ettiğini biliyorum. Gelecek nesillere bu kültürü aktarmak için elimizden geleni yapıyoruz. Eskiden evlerde börek, poğaça gibi yiyecekler yapılırken, günümüzde hijyenik paketli ürünlere dönüşüyor. Ama temel anlam ve ruh aynıdır. İnşallah, bu gelenek yaşatılmaya devam edecek.”

Genç Nesil ve Katılım

Şeker toplamaya gelen Arya ve Mila Özşener kardeşler, bu gelenekle ilgili duygularını şu sözlerle paylaştılar: “Her yıl köye gelerek bu güzel gelenek için şeker toplamaya katılıyoruz. Şekerleri topluyor ve eve götürüyoruz. Bu gelenek bizim için çok özel ve sevgiyle bağlı olduğumuz bir an. Bu geleneği çok seviyoruz ve gelecek nesillere de aktarmak istiyoruz.”

Geleneksel bayram kutlamalarının çocuklar ve büyükler arasındaki bağları güçlendirdiğine vurgu yapan köy sakinleri, bu kültürel mirasın yaşatılması konusunda büyük bir bilinçle hareket ediyorlar. Bu anlamlı ve renkli etkinlik, her yıl olduğu gibi bu yıl da köyde büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla sürdürülecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.