DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Yeni Kurban Hizmetleri Düzenlemeleri ve Komisyon Kuruluşu

Yeni kurban hizmetleri düzenlemeleri ve komisyon kuruluşu hakkında detaylar, güncel bilgiler ve uygulama esasları burada. Kurban işlemleriniz için rehberlik sağlar.

02.05.2025
A+
A-

Kurban Hizmetleri Komisyonunun Kuruluş ve Yetki Alanları

Resmi Gazete’de yayımlanan ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan yeni tebliğe göre, ülke genelinde Kurban Hizmetleri Komisyonları kurulması zorunlu hale getirilmiştir. Bu komisyonlar, kurban kesimi ve satış işlemlerinin düzenli, sağlıklı ve güvenli şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla çeşitli kamu ve özel kurumların temsilcilerinden oluşacaktır.

Komisyonların Yapısı ve Görevleri

İllerde, vali veya vali tarafından görevlendirilen bir vali yardımcısı başkanlığında, ilçelerde ise kaymakamların önderliğinde faaliyet göstereceklerdir. Ayrıca, komisyonlarda şu kurumların temsilcileri görev alacaktır:

  • İl veya ilçe müftülüğü
  • Sağlık müdürlükleri
  • Tarım ve orman müdürlükleri
  • Çevre, şehircilik ve iklim değişikliği müdürlükleri
  • Belediyeler
  • Türkiye Diyanet Vakfı temsilcileri

Bu yapı ile kurban kesim ve satış alanlarının belirlenmesi, hijyen standartlarının sağlanması ve kesimlerin usulüne uygun yapılması gibi temel görevler gerçekleştirilecektir.

Güvenlik, Hijyen ve Denetim

Komisyonlar, özellikle kurban satış ve kesim alanlarının güvenliği ile sağlık ve çevre koruma önlemlerini almakla yükümlüdür. Bu alanlarda hijyen ve sağlık kurallarına uyulması konusunda gerekli denetimler düzenli olarak yapılacaktır. Kurallara uymayan kişi veya kuruluşlar hakkında ise yasal işlem başlatılacaktır.

Sorumluluk ve Uygulamalar

Yetki ve sorumluluk doğrudan vali ve kaymakamlara ait olup, kurban hizmetlerinin planlanması, denetlenmesi ve düzenlenmesi süreçlerinde etkin rol oynayacaklardır. Özellikle, kurban satış ve kesim alanlarının güvenli ve hijyenik olması adına alınan önlemlere uyulması zorunludur. Ayrıca, hijyen kurallarına aykırı durumlar tespit edildiğinde, hemen müdahale edilerek gerekli cezai işlemler uygulanacaktır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.