İstanbul’da Özel Halk Otobüsü İşletmecilerinden Çığlık Gibi Uyarı
İstanbul’da özel halk otobüsü işletmecilerinden kritik uyarı: ulaşımda yaşanan sorunlar ve alınması gereken önlemler hakkında detaylar.
İstanbul’da faaliyet gösteren özel halk otobüsü işletmecileri, kentte milyonlarca vatandaşın günlük ulaşım ihtiyacını karşılayan bu önemli sistemin artık sürdürülebilir olmadığını yüksek sesle dile getiriyorlar. Son dönemde yaşanan ekonomik zorluklar ve maliyet artışları karşısında, bu işletmecilerin dayanma sınırlarının sonuna geldikleri vurgulanıyor.
Özel otobüs işletmecilerinin açıklamasında, özellikle son 5 yıldır devam eden mali sıkıntılar ve belediye tarafından yapılan 3 ila 4 ay süren ödeme gecikmeleri nedeniyle büyük bir krizle karşı karşıya kaldıkları belirtildi. Toplam alacaklarının 5 milyar lirayı aştığı ifade edilerek; bu durumun yalnızca bir borç değil, aynı zamanda binlerce emekçinin, ailelerin ve milyonların ulaşım hakkını gasp etmek anlamına geldiğine dikkat çekildi.
İşletmeciler, çözüm arayışlarına rağmen her seferinde oyalama politikalarıyla karşılaştıklarını ve bu nedenle artık dayanacak güçlerinin kalmadığını belirtiyorlar. Yakıt alacak gücü olmayan, şoförlerin maaşlarını ödeyemeyen bir durumda olduklarını vurgulayan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
- “Artık ne yakıt alabilecek gücümüz kaldı, ne de şoförlerimizin maaşını ödeyebiliyoruz.”
- “Mevcut şartlar altında, insani ve vicdani açıdan taşımacılık hizmetini sürdürmek imkânsız hale geldi.”
Bu zor şartlar altında önümüzdeki günlerde İstanbul genelinde özel halk otobüsü hizmetlerini durduracaklarını açıklayan işletmeciler, bu adımın bir tehdit değil, mevcut koşulların zorlama sonucu aldığı mecburi bir karar olduğunu belirtiyorlar. Ayrıca, çözüm bulunmazsa, İstanbul’un toplu taşıma sisteminin tamamen çökeceği uyarısında bulunuyorlar.