Gaziantep’te Atatürk Heykelleri Sergisi Açıldı
Gaziantep’te Atatürk Heykelleri Sergisi, Atatürk’ün anısını yaşatmak ve sanatseverleri bir araya getirmek amacıyla açıldı. Farklı sanatçıların eserleriyle dolu bu sergi, kültürel mirasımıza önemli bir katkı sağlıyor.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber’in Atatürk’e Vurgusu
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir lider olduğunu vurgularken, “Biz vefalı bir milletiz, bizi biz yapan değerlere ve liderlere her zaman sahip çıkarız. Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü her ortamda ve her fırsatta anmaya, anlamaya ve O’nun izinden yürümeye gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Çeber, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 92. yıl dönümünde sergilenen sanat eserlerinin önemine dikkat çekerek, “Bu anlamlı günde şehrimizi daha da anlamlandırdığı için sanatçımız Selçuk Yazıcı‘yı ve şehrimizin her özel gününde varlığını gördüğümüz Konukoğlu ve SANKO Ailesi‘ni gönülden tebrik ediyorum” dedi.
“SANKO Sanat Galerisi, hem Gaziantep’e, hem devletimize hem de milletimize faydalı konuları öne çıkaracak faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu da bizim için oldukça önemli” diyen Çeber, Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu‘nun şahsında tüm SANKO Ailesini kutladığını sözlerine ekledi.
Heykeltıraş Selçuk Yazıcı’nın Açıklamaları
Heykeltıraş Selçuk Yazıcı, yaptığı konuşmada heykellerin yalnızca estetik bir deneyim sunmakla kalmayıp, aynı zamanda tarihsel bir bilinç ve duygusal bağ kurmayı hedeflediğini belirtti. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde önemli rol oynayan ve bu süreçteki cesaretleri ile ilham verici çalışmalarıyla öne çıkan şahsiyetleri anmak amacıyla bu heykel serisine başladığını hatırlatan Yazıcı, sözlerine şöyle devam etti:
- Sergideki 8 farklı Atatürk heykeli, O’nun Çanakkale Savaşı, Kurtuluş Savaşı, Trablusgarp Savaşı ve devrimlerini temsil eden dönemlerini yansıtmaktadır.
- Kuruluş ve çağdaşlaşma döneminde yaşanan zorlukların imtihanları, Hasan Tahsin’in ilk kurşunu sıkması, Halide Edip Adıvar’ın Sultanahmet Mitingi ve Mehmet Akif Ersoy’un İstiklal Marşı’nı yazması gibi önemli gelişmeleri içermektedir.
- Türkiye Cumhuriyeti sınırları ve topraklarını temsil etme fikriyle düşündüğüm 8 farklı büstün altında bulunan kaideler, ülkemizin çeşitli bölgelerinden gelen mermer taşlardan yapılmıştır.
“Bunlar Cumhuriyetin temel taşlarıdır. Panolardaki hikayeler, Cumhuriyet’i inşa ederken karşılaştıkları zorlukları, gösterdikleri cesareti ve sundukları ilhamı yansıtmaktadır” diyen Yazıcı, Gaziantep’in gururu olan Şahinbey, Kılıç Ali, Şehitkamil, Karayılan, Özdemirbey gibi kahramanları da burada saygıyla andığını belirtti. Ayrıca, SANKO Sanat Galerisi’ne, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Gaziantep’e gelişinin 92. ve Antep’e Gazi Unvanı verilişinin 104. yılı kapsamında ev sahipliği için teşekkür etti.
SANKO Sanat Galerisi ve Açılış Detayları
SANKO Sanat Galerisi Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Halil Çiçek, 340. sergiye ev sahipliği yapmanın gururunu yaşadıklarını belirterek, Yazıcı’nın galeride sergi açan 704. sanatçı olduğuna dikkat çekti. Galerinin tamamen profesyonel bir anlayışla yönetildiğine işaret eden Çiçek, seçkin profesyonel sanatçıları ağırlayarak sanatseverlerle buluşturduklarının altını çizdi.
Açılış etkinliğine; Garnizon Komutanı Tümgeneral Sinan Eren, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, SANKO Holding Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Mesut Doğan, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Güner Dağlı, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sehmus Demir, İl Jandarma Komutanı Tümgeneral Halil Şen, İl Emniyet Müdürü Celal Özcan, Gaziantep Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Aliyev, sanatseverler ve davetliler katıldı.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 26 Ocak 1933’te Gaziantep’e gelmiş, Antep’e 8 Şubat 1921’de Gazi unvanı verilmişti. “Atatürk Heykelleri: Cesaretin ve İlhamın Sergisi” SANKO Park AVM üçüncü katta bulunan SANKO Sanat Galerisi’nde 9 Şubat 2025 tarihine kadar, her gün 10.00-22.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.