Maymun Çiçeği Virüsü: Belirtileri, Kuluçka Süresi ve Korunma Yöntemleri
Maymun çiçeği virüsü hakkında bilmeniz gereken her şey! Belirtileri, kuluçka süresi ve korunma yöntemleriyle ilgili kapsamlı bilgiler edinin. Sağlığınızı korumak için gerekli önlemleri alın.
Maymun Çiçeği Virüsü Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Rıdvan Dumlu, maymun çiçeği virüsünün belirtileri arasında üç günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı olduğunu ifade etti. Bu belirtilerin varlığının, hastalığın habercisi olabileceğini belirtirken, sürecin dikkatle takip edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Dr. Dumlu, hastalığın belirtilerini bilmenin ve bu belirtiler gözlemlendiğinde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmanın önemine dikkat çekti.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi’nde görev yapan Dr. Dumlu, maymun çiçeği virüsünün insanlarda ve hayvanlarda görüldüğünü aktararak, “Genellikle bu virüs, temas yoluyla bulaşmaktadır. İlk olarak 1970’li yıllarda Afrika’da tanımlanan bu virüs, 2022 yılına kadar çoğunlukla Afrika’da endemik bir hastalık olarak kalmıştır. Ancak Dünya Sağlık Örgütü, bu durumu bir salgın haline geldiği yönünde uyarılarda bulunmuştur. 12 Ağustos 2022 tarihinde yayınlanan bir raporda, Afrika’da görülen vakaların arttığı ve diğer ülkelerde de vakaların artabileceği belirtilmiştir,” diye konuştu.
Kuluçka Süresi ve Belirtiler
Dr. Dumlu, maymun çiçeği hastalığının genel olarak temas yoluyla yayıldığını vurgulayarak, “Hastalarla direkt temas, hastanın kıyafetleriyle temas ya da cansız yüzeylerle temasta virüs bulaşabilir. Hastalığın kuluçka süresi genellikle 5 ila 21 gün arasında değişmekte olup, ortalama olarak 14 gün olarak kabul edilmektedir. Bu süre sonunda, hastada 1 ila 3 günlük ateş, lenf bezlerinde şişkinlik, halsizlik ve baş ağrısı gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır. Bu belirtilerin ardından 2 ila 4 hafta süren döküntü dönemi başlamaktadır. Döküntüler, zamanla kabuklanarak hastanın iyileşme sürecine girmesine yol açar. Genellikle kendiliğinden iyileşebilen bir hastalık olmasına rağmen, bazı risk gruplarında hastalık ağır seyredebilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde bu süreç daha ciddi bir hal alabilir ve bu hasta grupları genellikle antiviral tedavi ile desteklenmektedir,” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Hastalığa Karşı Korunma Yöntemleri
Maymun çiçeği virüsünden korunma yolları hakkında bilgi veren Dr. Dumlu, “Hastalığın temas yoluyla bulaştığını bildiğimiz için, temastan kaçınmak en önemli korunma yöntemidir. Yoğun ve kalabalık ortamlarda bulunduktan sonra ellerimizi mutlaka yıkamalıyız. Ellerimizi yıkayamadığımız durumlarda ise alkol bazlı dezenfektanlar kullanarak ellerimizi temizlemeliyiz. Ayrıca, hastalığın belirtilerini bilmek ve bu belirtilerden şüphelenildiğinde, mutlaka tanı yapılması için sağlık kontrollerimizi yaptırmalıyız,” dedi.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık