Sahte İçki Tehlikesi ve Metanol Zehirlenmesi
Sahte içki tüketimi, metanol zehirlenmesi riskini artırabilir. Sahte içkilerin tehlikeleri hakkında bilgi edinin ve sağlığınızı koruyun. Metanol zehirlenmesi belirtileri ve önlemleri.
Hindistan’ın Tamil Nadu eyaletinde yaşanan trajik olayda, sahte içki tüketen 219 kişi hastaneye kaldırıldı ve maalesef 57 kişi hayatını kaybetti.
İçkileri tadanların çoğunun ölümle sonuçlanan hikayelerini paylaşan Satya, sağ kurtulduğu için şanslı olduğunu düşünüyor ve “Doktorlara hayatta kalmamı borçluyum, kurtulamayacağımı düşünmüştüm” diyor. Aynı içkiyi içen Murugan ise “20 yıldır içiyorum. Hastanedeki her gün bir yıl gibi geldi bana. Bir daha asla içmeyeceğim” diyor.
Rusya’da Ulusal Tüketici Hakları Birliği’ne göre her yıl yaklaşık 900 kişi sahte içki nedeniyle hayatını kaybediyor. İran ve Endonezya gibi ülkelerde de Türkiye gibi her yıl onlarca kişi sahte içki tüketimi sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin çoğu metanolden kaynaklanıyor; mayalanma ve damıtma süreçlerinde oluşan metanol, ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
Ticari alkol üreticileri, metanol miktarını insan sağlığına uygun seviyelere indirirken, sahte içki üreticileri genellikle endüstriyel metanolü kullanıyor. Metanol, çok düşük miktarlarda bile ciddi sağlık sorunlarına yol açabilirken, bazı durumlarda ölümcül olabiliyor. Oslo Üniversitesi ve Sınır Tanımayan Doktorlar tarafından oluşturulan Metanol Zehirlenmesi Girişimi’ne göre 2023 yılında dünya genelinde 60 farklı vakada 309 kişi metanol zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybetti. Bu ölümlerin çoğu Asya ülkelerinde gerçekleşti.
Tamil Nadu’dan bir doktor olan A. Muthu, metanol zehirlenmesinin böbreklerde ciddi hasara yol açtığını ve bu durumun tedavisinin zor olduğunu belirtiyor. Metanol zehirlenmesi durumunda görülen semptomlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve bulanık görme gibi belirtiler yer alıyor.
Sahte İçkiler Nasıl Anlaşılır?
- İçki normal fiyatının çok altında satılıyorsa dikkatli olunmalıdır.
- Şişenin üzerinde dilbilgisi hataları varsa veya ambalajı orijinal üründen farklıysa şüphe uyandırabilir.
- Kötü kokulu içkilerden kaçınılmalıdır.
Üzücü Örnekler
Yunanistan’da Hannah Powell, içtiği metanol karışımı votkadan sonra böbrek yetmezliği yaşayarak kör oldu. Benzer şekilde, Nijerya’da Opeyemi Famakin adlı bir kişi markalı viski içtiği bir gece kulübünde zehirlendi ve ciddi sağlık sorunları yaşadı. Bu tür örnekler, sahte içkilerin insan sağlığına olan ciddi tehdidini gözler önüne seriyor.
Sahte içki üretimi aynı zamanda çevreye ve doğal yaşama da zarar verebiliyor. Sri Lanka’da bir filin kaçak içki varilinin içine sıkıştığı üzücü bir olay yaşandı. Çevreciler, kaçak içki üretimi için fillerin öldürüldüğünü belirtiyorlar.