DOLAR 35,4480
EURO 36,5291
ALTIN 3.081,03
BIST 9.791,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 9°C
Az Bulutlu
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Cum 10°C
Cts 11°C
Paz 10°C
Pts 11°C

İklim krizinde umut Güneş Jeomühendisliği’nde mi?

12.01.2023
A+
A-

ShiftDelete’ten Helin Pastacı’nın haberine göre Güneş Jeomühendisliği adı verilen bu yöntemde birçok soru işareti de mevcut.

Yöntemin iyi yada kötü herhangi bir sonuca yol açacağı şimdilik bilinmiyor. Peki, Güneş’i karartmak ne demek ve bu yöntem gerçekten etki ediyor mu? 

Güneş’i karartmak için dev balonlar kullanıldı

Make Sunsets adlı bir çevre teknoloji şirketi, iklim kriziyle mücadele etmek için Güneş Jeomühendisliği yöntemine başvurdu.

Güneş’in etkilerini azaltacak bu yöntemde Meksika’da yer alan Baja California eyaletinde içi kükürt dioksitle doldurulmuş 1,8 metre boyunda helyum balonları gökyüzüne bırakıldı.

Balonlar, Güneş’in etkilerini uzaya geri yansıtacak ve sonuç olarak Dünya’nın atmosferi bilinçli bir şekilde değiştirilmiş olacak.

Güneş Jeomühendisliği fikri, 1989 yılında Harvard Üniversitesi’nde görev yapan Profesör David Keith tarafından ilk kez incelendi.

O zamandan bu yana birçok kez dile getirilse de birçok bilim insanının sonuçlarının belli olmayacağı için bu riski almak istemedi.

Uluslararası Bilimler Akademisi tarafından geçen yıl yayınlayanan bir raporda iklim krizinin neden olduğu sonuçlar için bu yöntemin araştırılması gerektiği yazıyordu. Yine bu yöntemin ortaya çıkması birçok tartışma yaratmıştı. Fakat bu yöntemin kalıcı olmadığını da belirtmek gerekiyor. Güneş’in etkileri bir süre sonra tekrardan Dünya’ya ulaşmaya başlıyor ve eski denge tekrardan devam ediyor.

Güneş Jeomühendisliği yöntemini gerçekleştiren şirketin CEO’su Luke Iseman, konuyla ilgili yaptığı açıklamada Dünya’nın iklim kriziyle savaştığı bu dönemde var olan bir yöntemi denememenin yanlış olduğunu belirtti. Ek olarak yöntemi ellerinden geldiğince hızlı ve güvenli bir şekilde yürüttüklerini açıkladı. Ek olarak yöntemin kalıcı bir etki bırakmamasından dolayı şirket, önümüzdeki günlerde balon bırakmaya devam edecek.

Güneş JeoMühendisliği yöntemi, doğada kendi kendine gerçekleşebiliyor

Filipinler’de 1991 yılında Pinatubo Dağı, patlayarak atmosfere 20 milyon tondan daha fazla kükürt dioksit püskürttü. Patlamanın üzerine sonraki yıl sıcaklıklarda düşüş gerçekleşti.

İklim krizini engellemek adına bir başka fikir de 1965 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon B. Johnson’a verilen bir raporda okyanusun yüzeyi parlatılarak güneş ışınlarının atmosfere geri yansıtılması önerisi yapılmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.