DOLAR 35,4281
EURO 36,4700
ALTIN 3.047,49
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Merkez Bankası enflasyon tahminlerini yükseltti

27.10.2022
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nin haberine göre Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 2022 yılının son enflasyon raporu bilgilendirme toplantısında konuştu.

Kavcıoğlu’nun konuşmasından satır başları şöyle:

“Jeopolitik riskler, küresel tedarik zincirlerini olumsuz etkiliyor. Küresel risklerin önümüzdeki dönemde de devam etmesi ve önümüzdeki yıl büyümeleri daha çok etkilemesi bekleniyor.

Dünyada finansal koşullarda sıkılaşma devam ediyor. 2023 yılındaki büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellendi.

Emtia fiyatlarında son dönemdeki aşağı eğilimin enflasyon dinamiklerini olumlu etkilemesi bekleniyor.

Küresel enflasyon oranlarındaki yüksek seyrin bir süre daha devam etmesi beklenmektedir.

Üretim kapasitesi risk altında olan Avrupa ülkeleri için tahmin güncellemeleri daha belirginleşti.

2022 yılına ilişkin enflasyon beklentileri birçok ülke için yukarı yönlü güncellendi, bir süre daha devam edeceği öngörülüyor.

Öncü veriler Türkiye ekonomisinde üçüncü çeyrekte büyümede sınırlı yavaşlamaya işaret ediyor.

Gıda enflasyonunun 2022 sonunda yüzde 75, 2023 sonunda yüzde 22 olmasını bekliyoruz.

Tüketici enflasyonunun 2022 sonunda yüzde 65,2, 2023 sonunda yüzde 22,3 ve 2024 sonunda yüzde 8,8 olmasını bekliyoruz. Enflasyon tahminleri 3 ay önce açıklanan raporda 2022 için yüzde 60,4, 2023 için yüzde 19,2, 2024 için yüzde 8,8 idi.

Enflasyonu düşürmek amacıyla yalnızca toplam talebi kısmaya odaklanarak yatırım ve ihracat kapasitesine zarar vermek yerine, hedefli bir anlayışla üretimi destekleyici politikalar uygulanmaktadır.

Faiz ve hedefli kredi kararlarıyla uygun finansman koşulları oluşturularak arz ve cari fazla kapasitesi geliştirilmektedir.

Mevduatlarda Türk Lirasının payı artmaktadır, bu durum döviz kurlarına istikrar kazandırarak enflasyonun kontrol altına alınmasına katkı sağlamaktadır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.