DOLAR 32,2564
EURO 34,8260
ALTIN 2.423,64
BIST 10.055,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Sal 19°C
Çar 18°C
Per 21°C
Cum 23°C

Reklam Kurulu, ‘Yanıltıcı Reklam’ Yapan Firmalara Milyonlarca Lira Değerinde Ceza Kesti

15.05.2022
A+
A-

Reklam Kurulu’nun, tüketicileri kandıran ve aldatıcı/yanıltıcı reklam yapan firmalara ve sosyal medya fenomenlerine, 2022 yılının ilk dört ayında ne kadar para cezası uyguladığı ortaya çıktı. Ticaret Bakanlığının elde ettiği verilere göre Reklam Kurulu, yanıltıcı reklam yapan kişilerin ve şirketlerin tespiti yapmak için ocak ayından itibaren binlerce dosyayı mercek altına aldı. 

Buna göre yaptıkları tanıtımlarla tüketicileri yanlış yönlendirerek kandıran firmalara milyonlarca lira değerinde idari para ve durdurma cezası uygulandı. İncelenen dosyalardan kurallara aykırı bulunanlarının büyük bir kısmının sağlık, gıda ve kozmetik sektörü tanıtımlarından oluşması ise dikkat çekti. 

İncelenen 7 bin dosyadan 668’i ‘kurallara aykırı’ bulundu

Reklam Kurulu

Reklam Kurulu, aldatıcı ve yanıltıcı tanıtım yapan firmaları belirlemek için yılın ilk 4 ayında tam olarak 7 bin 57 dosya inceledi. Gerçekleştirilen incelemeler sonucunda 668 dosyanın kurallara aykırı olduğu kararlaştırılırken; bunların 504’üne reklam durdurma, 164’üne ise idari para ve durdurma cezası verilmesi uygun bulundu. Uygulanan idari para cezası miktarının ise 17 milyon liranın üzerinde olduğu ifade edildi. 

Aykırı bulunan dosyaların büyük bir çoğunluğu sağlık, gıda ve kozmetik sektörüne ait tanıtımlardan oluşurken; bu sektörleri teknoloji, dayanıklı tüketim mallar ve turizm sektörlerinin yapmış olduğu tanıtımlar takip etti. 

Öte yandan kurul, aynı süreç zarfında ‘influencer’ olarak bilinen çok takipçili sosyal medya kullanıcılarının reklam faaliyetlerini de inceledi. Toplamda 12 dosya inceleme alınırken, bunlardan 10’unun mevzuata aykırı olduğu sonucuna ulaşıldı. Söz konusu dosyalardan 8’i hakkında durdurma kararı verilirken, 2’si hakkında da durdurma ve idari para cezası uygulandı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.