Dolandırıcılardan şeytanın aklına gelmeyecek vurgun!
Sabah Gazetesi’nden Betül Alakent’in haberine göre sahte kuryeyle fatura altına senet yerleştiren dolandırıcılar, binlerce liralık vurgun yapıyor. Hiç tanımadığı kişiye borçlu olan mağdurlar, durumu aylar sonra gelen hacizle öğreniyor. Onlarca mağdur adalet arayışına girdi.
“Bu kadarı şeytanın dahi aklına gelmez!” dedirten olay ise şöyle gelişiyor: Çete önce Karaköy, Kapalıçarşı, Laleli gibi İstanbul ticaretinin kalbi olan noktalardaki varlık sahibi esnafları tespit edip, gözüne kestiriyor. Sonra hackerlar yoluyla mağdurların banka hesaplarını inceliyor. Ardından malvarlığı olanların kargolarını takip ediyor.
FATURANIN ALTINA YERLEŞTİRİYOR
dolandırıcılar için en önemli belge faturalar. Çünkü vurgunu faturalar yoluyla yapıyor. Esnafı uzunca bir süre takip eden sahtekârlar, dükkâna gidecek bir kuryeyi bağlıyor ya da faturaya ulaşıp kendi elemanını kuryeymiş gibi gönderiyor. Dükkâna evrak teslimi için giden kurye, imza alınacak faturanın altına geçirgen kâğıt ve onun altına da senet yerleştiriyor. Fatura için imza attığını sanan kişi aslında binlerce liralık senedi de imzalamış oluyor. Bunu ise aylar sonra evine gelen hacizle öğreniyor.
ŞİKAYETLER ARTTI
Böyle bir senede imza atmadıklarını belirten mağdurlar, duruma itiraz etmek için adliyenin yolunu tutuyor. Adliyede önce bilirkişi atanıyor. Sonra dosyaya sunulan senedin gerçek mi sahte mi olduğu araştırılıyor.
Ancak senet metnindeki imza dolandırılan mağdura ait çıkıyor. Hal böyle olunca sorunun çözülmesi de uzun zaman alıyor. Son dönemde bu tür şikâyetlerde yaşanan artış nedeniyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün konuyu yakın takibe aldığı öğrenildi.
ŞİKAYETLERDE ARTIŞ VAR
Akademisyen ve hukukçu Mustafa Zafer, son dönemlerde bu tür şikâyetlerde artış yaşandığını belirterek, “Vatandaşların daha önce hayatlarında hiç tanımadıkları kimselere borçlu gibi gösterilmesi yeni nesil bir dolandırıcılık olarak karşımıza çıkıyor” dedi.
Mağdurların kendi isimlerine düzenlenmiş senetlerden haberdar olduktan sonra duruma itiraz etmeleri ve süreci kendi lehlerine çevirmelerinin zaman aldığını anlatan Zafer, “Hiç kimseye borcu olmayan bir vatandaş, sadece imzasının bir dolandırıcılık işlemine konu edilmesi sebebiyle borçlu hale gelebiliyor. Bu sebeple ticari hayatı bozulan birçok mağdur var” diye konuştu.
Konuyu emniyet yetkililerinin de takibe aldığına dikkat çeken Zafer, bu gibi mağduriyetler ile karşı karşıya kalan vatandaşların durumu derhal polise ve adli mercilere bildirmeleri, bir avukattan da yardım talep etmelerini önerdi.