DOLAR 35,5100
EURO 36,6092
ALTIN 3.056,46
BIST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Az Bulutlu
İstanbul
8°C
Az Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 10°C

Uzmanlar Uyardı Bu Hastalık Böbrek Nakline Götürüy…

02.03.2021
A+
A-

Türkiye’de böbrek yetmezliğinin en sık nedeni şeker hastalığıdır. Uzmanlar uyarıyor. Böbrek fonksiyonlarınıza dikkat edin! İşte böbrek nakline götüren o hastalık…

Türkiye’de böbrek yetmezliğinin en sık nedeninin şeker hastalığı olduğunu vurgulayan yetkililer, Şeker hastalarının neredeyse yüzde 40’ında herhangi bir aşamadaki böbrek hastalığı gelişir. Böbreğin süzme fonksiyonu azaldıkça hastalar klinik bulgu vermeye başlarlar. Bunlar şeker ölçümlerinde ileri derece bozukluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, tansiyonda yükselme, dokularda ödem, idrarda azalma ve renk değişikliği ile gece idrara çıkmadır.

Böbrek yetmezliği ile ilgili uyarılarda bulunan Hekimi Doç. Dr. Gökhan Ertuğrul, kronik böbrek yetmezliğinin beş aşamasının bulunduğu söyledi. Doç. Dr. Ertuğrul, ‘5’inci ve son aşama böbrek fonksiyonlarının vücudun ihtiyaçlarını karşılayamadığı dönem olup son dönem böbrek yetmezliği olarak tanımlanır. Son dönem böbrek yetmezliği olan bu hastalara diyaliz veya transplantasyon yapılmak zorundadır’  şeklinde konuştu.

İLK VERİLERE DİKKAT

Son dönemde ülkemizde görülen böbrek nakli vakalarının arttığını vurgulayan Doç. Dr. Ertuğrul, ‘Şeker hastalarının neredeyse yüzde 40’ında herhangi bir aşamadaki böbrek hastalığı gelişir. Böbreğin süzme fonksiyonu azaldıkça hastalar klinik bulgu vermeye başlar. Bunlar şeker ölçümlerinde ileri derece bozukluk, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, kansızlık, tansiyonda yükselme, özellikle göz kapaklarında, ayak bileklerinde ve bacakta şişlik, idrar miktarında azalma, idrarda renk değişikliği ve gece idrara çıkmadır. Türk Nefroloji Derneği verilerine göre 2019 yılı sonu itibariyle ülkemizde son dönem böbrek yetmezliğine bağlı diyaliz ve transplantasyon yapılan hasta sayısı 83 bin 783 olarak bildirilmiştir. Bunlardan yüzde 73.2’si hasta hemodiyaliz, yüzde 3.9’u hasta periton diyalizi tedavisi alırken, yüzde 22.9’u ise transplantasyon sonrası takip edilmektedir’  dedi.

EN BÜYÜK BAŞARI BÖBREK NAKLİNDE

‘Hemodiyaliz tedavisi gören hastaların yüzde 80’ine haftada 3 gün ortalama 3 ila 4 saat diyaliz yapılmak zorundadır. Yine Türk Nefroloji Derneği’nin verilerine göre diyaliz tedavisi gören hastaların en sık ölüm nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. En sıkta geçirilen kalp krizine bağlı ölüm gelişmektedir. Bunu enfeksiyon hastalıkları takip eder. Bu nedenle son dönem böbrek yetmezliğinin yaşam süresi, hayat kalitesi ve maliyet açısından en iyi tedavi şekli böbrek naklidir. Böbrek nakli canlı vericiden veya kadavra vericiden yapılır. Organ bağışındaki yetersizlik nedeniyle ne yazık ki ülkemizde daha çok canlı vericiden böbrek nakli yapılmaktadır. Böbrek nakli sonrası hastalar ortalama 5 ila 7 günde taburcu edilmektedir. Taburculuk aşamasındaki hastalara evde dikkat edilmesi gereken hususlar özellikle de ilaç kullanımı ile ilgili bilgiler dikkatlice anlatılır. Şeker hastalığı için Özel Eğitim Hemşiresi tarafından gerekli eğitimler verilir. Tedaviye uyum tüm hastalarda çok önemlidir. Özellikle immunsüpresif ilaçların alınmaması takılan organın kaybına kadar gidecek ciddi problemlere yol açar.’ şeklinde konuştu.

DİYABET TEDAVİSİ VE DİYET ŞART

Doç. Dr. Ertuğrul, sözlerine şöyle devam etti:’ Ayrıca hastalara sosyal yaşam ve görülebilecek komplikasyonlar hakkında gerekli tüm bilgiler verilir. Böbrek nakli sonrasında taburcu olan hastanın kaliteli bir yaşam sürmesi için nakledilen organın fonksiyonlarını değerlendirmek amacıyla düzenli aralıklarla, ömür boyu, poliklinik takip süreci başlar. Bu takip sürecine hastanın iştiraki son derece önemlidir. Çünkü komplikasyonlara erken dönemde tanı koymak ve tedavi etmek esas amaçtır. Ancak böylelikle takılan organın ve dolayısıyla hastanın sağkalımını artırmak mümkün olabilmektedir. Ayrıca her kontrolde evdeki şeker ölçümleri dikkatlice incelenip tedavide değişiklik yapılıp yapılmamasına karar verilmektedir. Böylelikle hastanın kan şekerinin istenilen seviyelerde olması sağlanarak takılan yeni organında zarar görmesi engellenir.’ dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.