Anksiyete Bozukluğu (Endişe Bozukluğu)
Kimi süre iş kimi vakit özel kimi zaman ise okul hayatımızda istemediğimiz durumlarla karşı karşıya kalırız. Vücudumuz da bu durumlarda meydana gelen strese kaygılar yaratarak tepki verir. Çoğu birey geleceğinden, işinden, insan ilişkilerinden vesvese duyar. Ancak hayatın bir parçası olan vesvese, gün hayatımızı ve insan ilişkilerimizi etkiliyorsa, yani duyduğumuz üzüntü aşırıya kaçıyorsa bu şart vesvese bozukluklarını (anksiyete) beraberinde getirir.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU NEDİR
Vesvese bozukluğunun öteki adı olan anksiyete, kişiye şiddetli bir endişe ve panik duygusu hissettirir. Anksiyete bozukluğu olan kişiler, tekrarlayan düşüncelere veya endişelere sahiptir. Kişi stres altındayken titreşim, çarpıntı, gerginlik, terleme gibi somut tepkilerini denetim altına alamıyorsa bu anksiyete bozukluğunun göstergesidir.
ANKSİYETE BOZUKLUĞU NIÇIN OLUR
Çoğu psikolojik hastalık gibi anksiyete bozukluğunun da belli bir nedeni yoktur. Kesin bir adalet ile ifade edilemeyen ansiyete bozukluğunda kalıtsal faktörlerin de etkin rol oynadığı görülür. Bunun en bariz örneği ise tek yumurta ikizlerinin her birinde anksiyete bozukluğu olma oranının epeyce yüksek olmasıdır.