‘İkinci dalganın maliyeti fazla yüksek olacak’
Sözcü Gazetesi’nden Yusuf Demir’in haberine kadar Bilim Akademisi kadar düzenlenen ve Prof. Daron Acemoğlu’nun da katıldığı, “Covid-19 Salgınının İktisadi Analizi” başlıklı webinar’da bir sunum yapan Prof. Selva Demiralp, SIR modeline dayandırdığı analizini şu ifadelerle anlattı:
İKİNCİ YOKUŞ GÖRME OLASILIĞIMIZ ÇOK ARTIYOR
* Türkiye’de başarılı bir kısmi karantina uygulandı. Dağıtım hızı düşük tutuldu. Hepimiz evlerde durduk, kendimizi koruduk ama bağışıklık da kazanmadık. Bağışıklık kazanan insan çok eksik olduğu için ikinci bir dalga, ikinci bir yokuş görme olasılığımız fazla artıyor.
TÜKETİCİ GÜVENİ ZAYIFLIYOR
* Halbuki karantinada daha çok insan hasta olsaydı, yani ironik bir şekilde biz bu karantinayı iyi beceremeseydik ve daha fazla insan hasta olsaydı o zaman ikinci dalga riski daha az olacaktı çünkü daha fazla kişi bağışıklık kazanmış olacaktı.
* İkinci dalganın ekonomik maliyeti de çok yüksek. Çünkü olgu sayısındaki artışa paralel olarak alıcı güveni güçsüz kalıyor. Eğer televizyonda vaka sayılarının yeniden arttığını görürsek, halk müziği bitmiş korkma, saklanma moduna girecekler. Talep yeniden o düşük seviyelerine inecek. Istek normale dönmeyince ise meslek yerleri açılsa bile üretimde özlem edilen canlanma gerçekleşmeyecek.
AŞI ÇIKANA DEĞIN TEDBİRLERE DEVAM
* Virüsün hâlâ aramızda olduğunu unutmayalım. bu nedenle aşı çıkana dek geçecek sürede tedbiri elden bırakmamak ve sosyal uzaklık kurallarına adapte etmek ikinci dalga riskini azaltarak keza sağlığımızı keza de ekonomiyi koruyacak en doğru rehber olacak.
AŞI ÇIKANA DEĞIN TEDBİRLERE DEVAM
* Virüsün hâlâ aramızda olduğunu unutmayalım. böylece aşı çıkana dek geçecek sürede tedbiri elden bırakmamak ve sosyal mesafe kurallarına aktarmak ikinci dalga riskini azaltarak keza sağlığımızı keza de ekonomiyi koruyacak en içten kılavuz olacak.