Coronavirüsü Hafif Geçirdiğinizi Anlamanın Yolları
Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsü ile mücadele devam ederken her geçen gün ölü sayısı artmaya devam ediyor. Bunun yanı sıra virüsü farkında olmadan veya hafif belirtilerle geçirenlerin sayısının da hayli fazla olduğu söyleniyor. Birçok ülkede de virüse karşı bağışıklık şampiyon kişileri saptamak için hastalığı hafif belirtilerle atlatan kişilere yönelik testler geliştiriliyor. Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntı…
COVİD-19’U HAFİF GEÇİRDİĞİMİZİ NASIL ANLARIZ?
Coronavirüsün toplumda en yoğun 20-49 yaş grubu geçirmektedir. Ama bu grubun sadece yüzde 15-20’sinde hastaneye başvuracak şiddette belirtiler görülüyor.
Hastalığı hafif belirtiler veya hiç belirtisiz bir şekilde geçiren kişilerde bir hafta sonradan antikor çıkmaya başlıyor ve ama 2 hafta sonra tespit edilebiliyor. Belirtisiz geçirenler, evinde artı meydana çıkan bir hasta olduğu vakit yapılan taramalarda saptama ediliyor. Bu hastalarda antikor gelişip bağışıklık kazanmış oluyor.
HAFİF GEÇİRENLERDE NE GİBİ BELİRTİLER OLUR?
Bu kişilerdeki en kayda değer semptom halsizlik ve sırt ağrısıdır. Bunun yanı sıra daha eksik olmakla birlikte, öksürük ve üşüme, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetlerde görülebilmektedir.
BU KİŞİLERİN ORGANLARINDA DA ZARAR KALIR MI?
Coronavirüsü hafif geçiren kişilerde yaklaşık olarak hasar hiç kalmıyor.
COVİD-19’U BİR DEFA ATLATAN YENIDEN GEÇİREBİLİR Mİ?
Bu soruya cevap olarak teorik bilgilerimize dayanarak, “evet” cevabını verebiliriz. 31 Aralık 2019’dan 15 Nisan 2020 tarihine dek dünyada görülen 2 milyona yakın vakayla ilgili bilgilere bakıldığında; hastaların iyileştikten sonra %30 kadarında antikor tespit edilmiş.
Ama bu antikorların düşük düzeyde olduğu görülmüştür. Düşük düzey antikorun ne kadar virüsü yok edebilecek güce sahip olduğunu bilinmemektedir. böylece bir defa geçirebilen rahatsızlık her tarafta geçirebilir düşüncesiyle hareket edilmeli ve salgın devam ettiği sürece gerekli tedbirlere uymaya özen gösterilmeli.
İLİşKİLİ HABERLER
Dünyada Tedavi Altındaki Coronavirüs Hastalarının Son Durumu
Google Coronavirüs Dolandırıcılığı Yapan E-postalarını Engelliyor
ABD’den Pakistan’a 8,4 Milyon Dolarlık Coronavirüsle Uğraş Yardımı
Coronavirüsü Yenen Hasta Sayısı Kaç Oldu? Dünya Genelinde Son Durum
İLİşKİLİ GALERİLER
Coronavirüsü Yenen 107 Yaşındaki Bayan: Beslenmeme Dikkat Ederim
ABD’deki Bakım Evlerinde 7 Bine Yakın Kişi Coronavirüsten Öldü
Coronavirüsü 92 Derece Sıcaklıkta Bile Hayatta Kalıyor!