DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Yemek Yerken Su İçiyorsanız Dikkat! Reflü Belirtileri Nelerdir? Reflüye Ne İyi Gelir?

29.02.2020
A+
A-

Midenizin girişinde, alt özofagus sfinkteri (LES) adı verilen bir kas halkası olan kapak bulunuyor. Normal şartlarda, yiyecek geçer geçmez LES kapanır. Eğer LES tamamen kapanmazsa veya çok sık açılırsa, mideniz tarafından üretilen asit özofagusunuza yükselebilir. Bu da, mide ekşimesi olarak adlandırılan yanan bir göğüs rahatsızlığı gibi semptomlara sebep olabilir.

REFLÜ NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Reflü belirtileri deyince ilk olarak akla gelenler baharatlı, yağlı gıdalar, çikolata, alkol veya taze sıkılmış meyve suları tüketildiğinde artan şikâyetler olabilir. Mideden boğaza doğru yayılan ve genellikle yemekten sonra oluşan yanma, en sık görülen reflü belirtisidir. Mide içeriğinin ağza gelmesi, yutma güçlüğü de görülen diğer önemli reflü belirtileri arasındadır. Ağrılı yutkunma, geğirti, hıçkırık, bulantı ve kusma ise daha ender ortaya çıkan belirtilerdir. Reflü; yemek borusu, mide ve bağırsak sistemi dışındaki sistemlerde de belirti gösterebilir. Reflü öksürüğe, ses kısıklığına, diş çürüklerine ve boğaz arısına da neden olabilir. Yapılan bir araştırmada ülkemizde toplumun %20’sinde reflü hastalığı bulunmuştur.

REFLÜYE NE İYİ GELİR?

Sanılanın aksine naneli besinler tüketilmesi tetiklenmesine neden olur. Papatya, meyan kökü ve hatmi reflüyü iyileştirmeye yardımcı olan besinler arasında yer alır. Meyan, mide asidinin etkilerini sakinleştirmeye yardımcı olan özofagus astarının mukus kaplamasının artmasına yardımcı olur. Asit reflü veya gastroözofageal reflü hastalığınız (GERD) varsa, belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınabilirsiniz. Kahve, kola ve asidik meyve suları gibi içecekler genellikle reflüyü tetikler. Tüketmeniz gerekenler ise şöyle: Bitki çayı, az yağlı veya yağsız süt, bitki bazlı süt, havuç suyu, aloe vera suyu, lahana suyu, pancar, karpuz, ıspanak, salatalık veya armut gibi daha az asidik gıdalarla yapılan taze sıkılmış içecekler, su, hindistan cevizi suyu tüketebilirsiniz.

YEMEK YERKEN SU İÇMEYİN

Yemek esnasında su içildiğinde yemek ve su birleşerek midede daha fazla hacim yaratabilir ve neden olduğu basınç ile mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçma olasılığını artırabilir. Bu nedenle reflü sorunu olanların su tüketimini yemek esnasında değil, öğün aralarında gerçekleştirmesi çok daha faydalı olacaktır.

REFLÜ SORUNU OLAN KİŞİLERİN UZAK DURMASI GEREKENLER

Asitli meyveler Yağlı yiyecekler Yumurtanın sarısı Baharatlı yiyecekler Alkol Dar kıyafetler Aşırı kilo Az miktarda sık sık yemeli Yatmadan 2-3 saat önce yeme işini bitirmeli

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.