DOLAR 32,3791
EURO 34,6042
ALTIN 2.386,81
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 19°C

Piras: Türkiye ve İtalya alternatif barış planı hazırlayabilir

10.02.2020
A+
A-

Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’daki Parlamenterler Arası Kudüs Platformunun Üçüncü Konferansı’na İtalya’yı temsilen katılan Piras, Filistin ve Kudüs sorununa dair konuşma yaptı.

Akdeniz bölgesi ve Orta Doğu’da yeni savaş dalgaları olduğunu belirten Piras, “Batılı ve Doğulu güçler, bir süredir Orta Doğu’da güç kazanmaya çalışarak dünyaya yeni adaletsizlikler ve baskılar getirmekte.” şeklinde konuştu.

Piras, ABD’nin sözde barış planını ve Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınmasını reddettiğini dile getirerek, “Kudüs elbette ki Filistin’in başkentidir ama aynı zamanda dünyanın manevi başkenti ve barışın, diyaloğun başkentidir.” ifadelerini kullandı.

Katılımcılara hitabının ardından AA muhabirine konuşan Piras, buraya Filistinlilerin davasını sürdürmek ve ABD Başkanı Donald Trump’ın sözde barış planına hayır demek için geldiğini vurguladı ve “Filistin için hakiki barışın tesis edilmesi lazım. Bunun manası İsrail’in belirli sınırlara geri çekilmesi, Filistin halkının ülkelerine dönmesinin sağlanması ve uluslararası camianın Filistin’i devlet olarak tanımasıdır.” dedi.

“Türkiye ve İtalya, alternatif barış planı hazırlayabilir”

Piras, Filistin’deki sorunun sadece kendi bölgesini etkilemediğinin altını çizerek, “Akdeniz bölgesinde barış, Avrupa’da barış demektir. Bu yüzden Filistin, Avrupa’nın ve İtalya’nın ana meselelerindendir.” diye konuştu.

Türkiye ve İtalya’nın Filistin sorununun çözümü konusunda birlikte neler yapabileceği sorusuna ise Piras, “İki ülke bir araya gelmeli ve hakiki barışın sağlanması için ortak çalışmalıdır. Türkiye ve İtalya, Trump’ın sözde barış planına karşı Filistin için alternatif barış planı hazırlayabilir. Bunun için Filistinlilerin gerçek hürriyetlerine kavuşmalarını, yani sadece kültürel değil aynı zamanda ekonomik bağımsızlıklarını kazanmalarını sağlamalıyız.” cevabını verdi.

Piras, yaklaşık 2 ay önce Filistin üzerine düzenlenen bir konferans için Türkiye’de bulunduğunu hatırlatarak, “Filistin davasını savunmaya devam edeceğim. Bu konuda yaptıklarımla ülkemi temsil etmekten gurur duyuyorum.” dedi.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.